عایق کاری ساختمان

نقش عایق کاری ساختمان در گرم نگه داشتن ساختمان

عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد . به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان ۵ درجه گرمتر و در تابستان ۱۰ درجه خنک تر نگه داشت .
 
 
 

انواع عایق کاری ساختمان :

۱) عایق هایی که در ساختار آنها حبابهای هوا وجود دارد و باعث کاهش هدایت حرارت می شوند.
۲) عایق هایی که حرارت را باز می تابند .پشت این عایق ها باید حدود ۲۰ میلی متر فاصله هوایی تعبیه شود .
عایق ها چگونه ارزیابی می شوند ؟
فاکتور مهم در انتخاب عایق ها ، میزان مقاومت حرارتی آن هاست .هر قدر مقاومت بالاتر باشد ، عایق حرارت را کمتر از خود عبور می دهد و صرفه جویی که به همراه دارد افزایش می یابد ، پس به جای ضخامت عایق ها ،باید مقاومت حراتی آن ها با هم مقایسه شوند.
عایق های گوناگون با مقاومتهای حرارتی برابر ، از نظر میزان صرفه جویی در انرژی همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قیمت و محل کاربرد است .


چه جاهایی باید عایق کاری شوند؟

سقفها :

با عایق کاری سقف مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان ۳۵% تا ۴۵% کاهش می یابد .

دیوار های خارجی :

مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان را حدود ۱۵% کاهش می دهد.

کف :

مصرف انرژی در زمستان را ۵% کاهش می دهد .

لوله های آبگرم :

برای عایق کاری لوله های آبگرم می توان از عایق های پتویی یا عایقهایی که به طور ویژه برای لوله ها ساخته شده و به راحتی قابل نصب هستند استفاده کرد .
سقف و کف ساختمان های موجود را می توان به راحتی عایق نمود .
بر اساس مقررات ملی ساختمان ، تمامی ساختانهایی که ساخته می شوند باید به اندازه کافی عایق کاری شوند . میزان عایق مورد نیاز در همین مقررات تعیین شده است .
 

چند راهنمایی کلی برای نصب عایق ها

عایق ها در صورتی خوب کار خود را نجام می دهند که به طور صحیح نصب شده باشند.موارد زیر به شما کمک می کند تا بهترین کارایی از عایقهایی که نصب می کنید ببینید :
هرگز عایق را فشرده نکنید .عایق باید پس از نصب همان ضخامت اولیه خود را داشته باشد در غیر این صورت مقدار مقاومت حرارتی آن کاهش می یابد و نمی توان آن طور که انتظار می رود جلوی انتقال حرارت را بگیرد .
عایق کاری را به طور کامل روی تمام سطح انجام دهید . چرا که اگر تنها ۵% از سطح خالی بماند ، ممکن است تا ۵۰% از کارایی عایق کاری کاسته شود .
مواد عایق را باید خشک نگه داشت ، زیرا به استثنای پلی استایرن که نسبت به آب مقاوم است ،بقیه عایق ها بر اثر رطوبت کارایی آنها پایین می آید . در برخی عایق های آزاد مقدار مقاومت حرارتی متناسب با تراکم عایق است نه ضخامت آن . در این عایق ها ، مقدار مقاومت ممکن است بعد از مدتی تا ۲۰% کاهش یابد . از این رو باید بعد از نصب کننده عایق تضمین گرفت .
از عایق های آزاد در سقف هایی که شیب زیادی دارند استفاده نکنید.
در صورت استفاده از عایق های بازتابنده باید حتما پشت آنها یک لایه هوای ساکن به ضخامت ۲۰ میلی متر وجود داشته باشد.تمام سوراخها و پارگی ها و درزها باید با نوارچسب پوشیده شوند.
اطراف کابل های برق و لوازم الکتریکی را هرگز عایق کاری نکنید ،ایمن بودن عایق کاری باید توسط یک فرد متخصص بررسی شود .
در فاصله کمتر از ۹۰ میلی متر فنهای خروجی عایق نصب نکنید .
در فاصله کمتر از ۲۵ میلی متر حبابهای لامپ و سرپیچ آنها عایق کاری نکنید .
تاثیر عایق کاری حرارتی بر کاهش بار حرارتی ساختمان
در بسیاری از کشورهای جهان، قوانین ساخت و ساز حداقل هایی را برای عایق کاری ساختمان تعیین می کند. طبق این قوانین سازندگان ملزم به عایق کاری ساختمان می باشند. اما بهتر است بدانیم که واقعا عایق کاری چه تاثیری بر میزان انرژی مصرفی در یک ساختمان دارد و آیا از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. از همین جهت میزان مصرف انرژی در یک ساختمان در حالت عایق کاری و بدون عایق حرارتی را با هم مقایسه می کنیم.
 

تعریف عایق حرارتی و انواع آن

بطور کلی عایق حرارتی به موادی گفته می شود که مانع از انتقال گرما از یک محیط به محیط دیگر می شود و میزان اتلاف حرارت را به طور قابل توجهی کاهش می دهند.
مواد عایقی که در ساختمان استفاده می شوند بطور کلی به پنج دسته تقسیم می شوند:
  • عایق های حرارتی و برودتی
  • عایق های صوتی
  • عایق های ضد حریق
  • عایق های رطوبتی
  • عایق های الکتریکی
البته در کاهش اتلاف حرارت از ساختمان، تنها عایق های حرارتی و برودتی نقش دارند. عایق های حرارتی نیز بنا به مکانی که قرار است از آن ها استفاده شود به انواع و اشکال مختلفی تقسیم می شوند، مانند عایق های خام فله ای، عایق های پتویی، عایق های تخته ای، عایق های لحافی و عایق لوله ای.
در جدول زیر میزان ضریب انتقال حرارت اجزاء ساختمان بدون عایق حرارتی و با عایق حرارتی، طبق مقررات ملی ساختمان، بیان شده است.

 
 

انواع روش های عایق کاری دیوارها

عایق کاری جدارهای ساختمان متشکل از یک لایه عایق حرارتی و یه لایه نمای نهایی همچون گچ، سنگ و آجر نما می باشد. با توجه به شرایط و توع ساختمان روش های گوناگونی جهت عایق کاری ساختمان وجود دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به عایق کاری با سازه، عایق کاری بدون سازه، عایق کاری با مصالح عایق و عایق کاری با متدهای جدید اشاره نمود.
1- عایق کاری با سازه
به سبب آنکه عایق های معدنی دارای انعطاف پذیری بسیار بالایی می باشند به منظور استفاده از آن ها این عایق ها را در سازه یا قالب بندی های فلزی مورد استفاده قرار می دهند.
2- عایق کاری بدون سازه
این روش برای گروه عایق های پلیمری که انعطاف پذیر نیستند، مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله مهمترین روش های عایق کاری بدون سازه می توان به روش دو دیوار و عایق مابین، عایق برد، پلی استایرن دانسیته بالا و ملات سیمان اشاره نمود.
3- عایق کاری با مصالح عایق
در این روش عایق کاری از بلوک هایی با مقاومت حرارتی بسیار بالا به عنوان اجزای تشکیل دهنده دیوار باربر استفاده می شود. بنابراین خود دیوار از عایقیت کافی برخوردار می باشد و به سبب همین امر نیازی به نصب عایق بر روی این گونه دیوار ها نیست می توان به این نکته اشاره نمود که از مهمترین روش های عایق کاری شامل بلوک های بتن سبک گازی، لیکا و پرلیت می باشد.
4عایق کاری با شیوه های جدید
با توجه به رشد تکنولوژی ساخت خانه های سریع و پیش ساخته در دنیا پیشرفت های شگرفی داشته است که ضمن اجرای یک ساختمان در کمترین زمان، عایق کاری مناسبی نیز داشته باشد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به روش های ساندویچ پنل اشاره نمود.
این نکته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد که عایق کاری را می توان هم در حین ساخت ساختمان و هم بعد از ساخت آن اجرا نمود که به سبب همین امر روش های مختلف موجود می باشد.
• عایق کاری ساختمان در هنگام ساخت
مناسب ترین و بهترین زمان برای عایق کاری ساختمان، در زمان دیوارکشی و در هنگام ساخت آن می باشد که بسیار آسان تر و با هزینه کمتری نسب به ساختمان های احداث شده انجام می پذیرد. در این روش از عایق کاری می توان از عایق کاری عایق کاری با مصالح، عایق کاری با سازه و بدون سازه با توجه به نوع و موقعیت ساختمان بهره گرفت.
• عایق کاری ساختمان احداث شده
در ساختمان های احداث شده، عایق کاری جداره ها نیازمند بازسازی ساختمان است. روش نخست، عایق کاری جداره ها از داخل و در روش دوم عایق کاری جداره ها از خارج ساختمان انجام می پذیرد. عموما عایق کاری در نمایی انجام می شود که وضعیت نما در آن قسمت نامناسب باشد. می توان از دو روش مختلف برای عایق کاری با سازه و بدون سازه استفاده نمود ولی نمی توان از مصالح عایق استفاده کرد.

عایق صوتی برای ساختمان

بهره گیری از عایق صوتی فواید بی شماری دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به ایجاد محیطی آرام بخش، کنترل صدا های مزاحم، محدود کردن سر و صدای ناخواسته و کاهش آلودگی صوتی اشاره نمود. به سبب برخورداری از این فواید منحصر به فرد که این عایق از آن برخوردار می باشد، استفاده از آن در سال های اخیر با رشد قابل ملاحظه ای همراه بوده است.
عایق های صوتی عرضه شده در بازار دارای تنوع بسیار گسترده ای می باشند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به عایق های فوم آکوستیک، ریباند، الاستومری و عایق های پشم سنگ اشاره نمود.



بازدید: 1122تاریخ انتشار : 1399/04/17

    +